Nederland heeft een uitgebreide infrastructuur met sportveldjes in de wijken en sportaccommodaties van verenigingen. Tijdens de coronapandemie werd het sporten in de openbare ruimte en dus ook op die veldjes ook populairder. Maar zonder bal, racket of gewicht is het lastig voetballen, tennissen of fitnessen. Op de Duitse markt bestond al een oplossing voor dit probleem: de Sportautomaat. Sport- en spelmaterialen leverancier Nijha introduceerde deze kast eerder dit jaar in Den Bosch. Sportwerker Rinske Preijde, werkte de afgelopen maanden al volop met de automaat. “Waarom is dit niet eerder bedacht?”

Het idee van de Sportautomaat is simpel, maar de mogelijkheden zijn eindeloos, zegt Karin Vrielink van Nijha. “Het maakt dat je veel makkelijker gebruik kunt maken van de beschikbare ruimte en sportfaciliteiten. Door de materialen bij een sportveld beschikbaar te stellen stimuleer je het gebruik van die ruimte.” Toen ze bij het bedrijf uit Lochem de automaat in Duitsland op het spoor kwamen, zagen ze daar gelijk een oplossing in voor de Nederlandse markt. “Het is een buitenberging, die super stevig en echt hufterproof is. Je kunt hem alleen met een app open krijgen. De lades kunnen op basis van de behoeftes van de gebruikers en buurtsportcoaches worden samengesteld.